Avui, dissabte 2 d’octubre de 2021, els Sagals d’Osona hem pogut tornar a fer castells a plaça després de 574 dies.
El retorn dels castells a les places és gràcies a l’aprovació, el dia 14 de setembre, de l’Annex I. Modificació del Pla de represa del sector de la cultura popular i l’associacionisme cultural respecte de l’activitat castellera.

Estem contents de poder tornar a fer castells a plaça després de gairebé un any i 7 mesos, però no satisfets. Avui, per primera vegada al llarg dels nostres 24 anys d’història, hem hagut de dir a castellers i castelleres actius i implicats que no podien actuar.


L’activitat castellera ha estat sempre una activitat integradora on tothom hi tenia cabuda, més enllà de la seva edat, gènere, origen, cultura, religió, orientació sexual, ideologia política…

A la nostra entitat, i com a activitat de Cultura Popular, sempre ha estat una activitat 100% gratuïta on castellers i castelleres més enllà de la nostra implicació amb l’entitat, no paguem ni tan sols els autocars que ens porten fins al lloc d’actuació.


Doncs això ha canviat. Alguns castellers i castelleres que per contraindicació mèdica, exercint la seva llibertat individual, o per no haver tingut temps de completar la pauta de vacunació, es veuen obligats a assumir el cost d’una prova PCR (entre 80 i 90€) per poder actuar a l’aire lliure en una construcció que durarà menys del que es considera un contacte estret. Recordem que actualment per ser considerat un contacte estret d’una persona que ha donat positiu en COVID, has d’haver estat durant més de 15 minuts i sense mascareta amb aquesta persona.

Algun d’aquests castellers i castelleres han contribuït a la recuperació de la nostra colla després de la pandèmia: es van connectar i dinamitzar les activitats virtuals durant el confinament, es van fer tests d’antígens per fer els pilars de la Festa Major de Vic, han assajat amb el protocol anterior de grups de 25 persones sense fer-se cap tipus de prova i participen dels assajos seguint el protocol vigent fent-se abans de cada assaig un test d’antígens (entre 3 i 30€ que assumeixen de la seva butxaca).

Però el protocol actual diferencia entre l’assaig i l’actuació, i per poder fer castells a plaça els exigeix presentar un prova PCR amb el sobrecost econòmic que això suposa. Una prova que actualment no s’exigeix per a cap tipus d’activitat, tinguis o no la pauta completa de vacunació. Fins i tot per obtenir el certificat COVID-UE és suficient presentar un test d’antígens que et permet agafar un avió o un vaixell per sortir del país, i de moment no és necessari per a cap altra activitat.

Recordem també que hi ha moltes activitats a les quals es pot estar en contacte amb les persones d’una manera més perllongada (com per exemple al transport públic, a grans estadis de futbol, teatres al 70%, esports amb un elevat grau de contacte) que no és necessari ni tan sols presentar cap prova, i que en les manifestacions (també en les grans manifestacions amb milers de persones) ni tan sols és obligatori l’ús de mascareta.page1image1668992page1image1662272page1image1668608

Però per fer castells a plaça:

  • Amb mascareta i gel hidroalcohòlic
  • A l’aire lliure
  • Temps d’execussió de l’estructura molt inferior a 15 minuts
  • Sense interacció amb el públic (assegut i separat dels castellers)
  • Sense interacció amb les altres colles
  • Màxim 5 construccions

Per fer castells a plaça SÍ que és necessari presentar una prova PCR amb resultat negatiu, i per fer castells a l’assaig (a l’interior i fent moltes més construccions) és suficient amb presentar un test d’antígens d’automostra amb resultat negatiu.

Nosaltres, la COLLA CASTELLERA SAGALS D’OSONA, no estem d’acord amb aquesta diferència que es fa entre l’assaig i l’actuació, que entra en contradicció amb el mateix protocol i especialment amb el valors que, des del nostre punt de vista, representen el fet casteller.

També volem recordar que la nostra colla, el mes de juliol, vam presentar conjuntament amb l’ajuntament de Vic un protocol per poder fer castells amb 50 persones. Un protocol a imatge del protocol dels pilars de Sant Joan a Valls, que es basava en els tests d’antígens per a les persones sense la pauta completa de vacunació com a element de seguretat per a tots els participants a l’activitat. Aquest protocol per fer castells per la Festa Major de Vic va serdenegat, i se’ns va autoritzar a fer només pilars amb grups de 25 sense testejar els participants. Tot i això, donada la situació de la pandèmia a Osona (a l’inici del brot de la variant Delta amb el focus dels viatges d’estudiants de les Balears que va donar lloc a la 5a onada) com a colla vam decidir ser prudents, i aplicar el nostre protocol que incloïa fer tests d’antígens a la canalla i a totes les persones sense la pauta completa de vacunació per garantir la màxima seguretat de tots els membres de la colla.Per aquest motiu considerem TOTALMENT DESPROPORCIONADA l’exigència de presentar una prova PCR amb resultat negatiu per a poder fer castells a plaça en el marc d’una actuació (ja que els mateixos castells a la mateixa plaça en el marc d’un assaig es podrien fer sense presentar aquesta prova).Malgrat aquest posicionament de colla, tal com estem fent des del juny i juliol passat, seguim les indicacions del protocol actual i recomanem a tots els castellers i castelleres, i a la població en general, seguir les indicacions de les autoritats sanitàries en relació a la vacuna contra la COVID-19, com a eina que ens pot ajudar a frenar la pandèmia i tornar el més aviat possible a la normalitat.

Junta Tècnica i Junta Directiva dels Sagals d’Osona

Vic, 2 d’octubre de l’any 2021